История

Сава Филаретовизтъкнат български просветен деец патрон на училището Изтъкнатият  български просветен деец и общественик от Възраждането Сава Филаретов е роден на 20 октомври 1825 година в  будното сливенско село Жеравна.

От 1843 до 1848 година той  учителства в Шумен.  Получава по-високо образование в гръцкото училище в Куручешме в Цариград , а по-късно  в Одеската гимназия.  Завършва и Московския университет.

След като се връща  в България, Сава Филаретов  започва работа като учител в София,  където отваря първото девическо училище. Филаретов развива активна обществена дейност, участва в църковно-националната борба, сътрудничи на български и руски списания и вестници.

Привлякъл с активността си вниманието на турските  власти през 1861 година, Сава Филаретов  е принуден да напусне София и заминава за Русия. Още същата година успява да се върне в България  и става  секретар на руското консулство в Одрин.

Сава Филаретов умира от туберкулоза  на 13 ноември 1863 година в Кайро.


113 СУ „Сава Филаретов“ 
за първи път разтваря врати на 15.09.1960 г.

Строителството на сградата започва през 1958 г.
През есента на 1960 г. красивата четириетажна сграда посреща жадните за знания деца от 113 Основно училище, които ползват единия корпус, а в останалите се учат курсистите от техникума „Вилхелм Пик“
Като основно училище просъществува само една учебна година.
   От есента на учебната 1961-1962 г. то става начално за един дълъг период от двадесет и три години.
   В чест на 25 – годишния юбилей през 1985 г., училището е наградено с орден „Кирил и Методий „ ||| степен.
   От септември 1989 година с решение на Столичната комисия по наименованията 113           Основно училище има и свой патрон – Сава Филаретов, а броят на обучаваните в него ученици е 720.
   През годините училището непрекъснато подобрява своята визия. През 2019 год. е направен основен ремонт на сградата.  Кабинетите се оборудват с модерна техника.
113 СУ „ Сава Филаретов“ се превръща в модерно и иновативно училище.

   Мисията на 113 СУ е да разширява кръгозора на своите ученици, да им даде знания, които биха им помогнали да се реализират във всяка точка на света, но и да възпита в тях чувство на принадлежност към България.